saarijärvi

pettupitäjästä elinvoimaiseksi kaupungiksi

Saarijärven asutus on Suomen vanhimpia – Pylkönmäen Selänpäänjoelta on löytynyt asuinpaikka yli 10 000 vuoden takaa. Hieman nuorempaa asutusta löytyy muun muassa Kalmarin Eerolasta sekä Summasjärven pohjoispäästä. Alueelta on löytynyt ainutlaatuinen pyyntikuoppajärjestelmä, joka on edellyttänyt hyvin organisoitua yhteisöä.Tämä yhteishenki on kestänyt vuosien ajan, sillä saarijärveläiset muodostavat tänäkin päivänä yhteisön, jonka kesken on hyvä yhteishenki.

 

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg asui Saarijärvellä vuosina 1823-1825. Paikkakunnallamme nuorelle runoilijalle avautui uusi kiehtova ympäristö ja myöhemmin Saarijärven kokemukset suodattuivat runoudeksi. Osa Runebergin aikaisesta luonnosta on säilynyt miltei koskemattomana nykyisellä Julmien Lampien luonnonsojelualueella. Runeberg oli innokas metsästäjä ja riistaa etsiessään hän samoili näissä jylhissä lampimaisemissa, joista voi löytää kuvauksen hänen Saarijärvi-artikkelistaan.

 

Nykypäivän Saarijärvi on luonnonkaunis, vetovoimainen, terveen elämän kasvuympäristö – yrittämisen, osaamisen ja kulttuurin täyttämä kaupunki. Yksi Saarijärven parhaista puolista on kaupunkimme upea keskusta, joka on rakentunut kolmen järven, Saarijärven, Lumperoisen ja Herajärven väliselle saarekkeelle. Meillä voit asua järven rannalla ja keskustassa yhtä aikaa!

 

Kulttuurikohteistamme merkittävimpiä ovat Suomen vanhinta tunnettua asutusta edustava Kivikauden kylä sekä Runebergin vierailun aikana runoilijan majoittanut Säätyläiskotimuseo.

 

Saarijärvellä on useita luonnonhistoriallisesti kiinnostavia kohteita patikointi- ja latureitteineen: Pyhä-Häkin kansallispuisto, Kulhan luonnonsuojelualue sekä Julmat Lammit.

 

Tervetuloa nauttimaan kauniista luonnosta, vesistöstä ja kulttuurista Saarijärvelle – Suomen sydänmaalle!

 

Saarijärven kaupunki / Matkailupalvelut
Sivulantie 11, PL 13,  43101 Saarijärvi

 5.6.–29.7.2023 Paavonaukiolla, Kauppakatu 5
travel@saarijarvi.fi