Kiertoajelut heinäkuussa 2024

Makupaloja Saarijärveltä kesäkiertoajelut logo


MITÄ KIERTOAJELUT SISÄLTÄVÄT?

Lähdöt ovat keskiviikkoisin klo 9.00 Saarijärven Palveluliikenteen yhteiskuljetuksella Taitokeskus Saarijärven parkkialueelta (Paavontie 4 ).

Olethan paikalla viimeistään klo 8:50

 

Makupaloja Saarijärveltä Kiertoajelu 1

Keskiviikkoisin 3.7.2024 ja 10.7.2024.

Ensin matka suuntautuu Saarijärven kirkkoon. Kirkon esittelee meille rovasti Olavi Vuori. Vuori oli Saarijärvellä ensin nuorisopappina ja tämän jälkeen lähetystyössä. Kirkkoherrana hän toimi Saarijärvellä vuosina 1995–2012. Kirkossa mahdollisuus myös käydä sakastin yläkerrassa olevassa museohuoneessa, josta löytyy muun muassa kirkon entiset Dora Jungin suunnittelemat alttarivaatteet.

 

Saarijärven kirkko

 

 

Kirkolta lähdemme Lampaamooon. Kekkilässä Pyhäjärven rannalla Uittoniemen tilalla sijaitsee ekologinen ja eläinrakas käsityökauppa Lampaamo, jossa tuotteet ovat käsintehtyjä. Aamiaisen varanneet pääsevät nauttimaan Korvenjuuren herkuista (vaalea hapanjuurileipää, levitteitä, kasvismandala, raparperipiiras, kahvi, tee, mehu) päärakennuksen suureen tupaan. Tilan pihapiirissä pääset tutustumaan lampaiden kotimaisiin alkuperäisrotuihin sekä hevosiin. Terapialampaiden rapsuttelun ohella voit poiketa tilapuotiin, jonka valikoimista löydät mm. saippuaa, palashampoota, ihonhoitotuotteita, koruja, avainnauhoja sekä käsinkehrättyä villalankaa. Puodissa maksuvälineenä käy kortti, käteinen sekä mobilepay.

 

Tyttö halaa lammasta

 

 

Lampaamosta lähdemme Leijonatornille. Ateljee Leijonatornissa saat nauttia taiteesta, sekä Lumperoisen rannalla sijaitsevan tornimaisen ateljeen kansallisromanttisesta tunnelmasta taiteilijan opastamana.

Ateljeessa esillä on Jouko Hackzellin taidetta eri vuosilta.

Suurin osa maalauksista on myynnissä ja voit myös tilata maalauksen haluamastasi aiheesta.

 

Ateljee Leijonatorni

 

 

Leijonatornin jälkeen tutustumme Luotolan tilaan, jossa on tarjolla upeaa luontoa ja lähiruokaa Summasen rannalla. Vanha tupamiljöö toimii juhlatilana 40 hengelle. Tilauksesta Saunamaa tarjoaa löylyt savusaunassa ja jatkuvalämmitteisissä saunoissa sekä lähituotteista valmistetut ruokapalvelut katetulla terassilla. Tilalla on myös myynnissä polttopuuta ja vuokrattavia kärrysaunoja sekä tilauksesta viljatuotteita, kesäperunaa ja leivonnaisia.

 

 

 

Seuraavaksi saavumme Hukanmäen tilalle. Tervetuloa kuulemaan tarinaa maatilan arjesta ja ihailemaan romanttista ja aitoa maatilan pihapiiriä. Hukanmäen tilan juuret ulottuvat ainakin 1840-luvulle saakka. Varhaisvuosista lähtien nautakarjalla on metsätalouden ohella ollut keskeinen rooli pajupurolaisen tilan arjessa. Highland cattle, eli kotoisemmin ylämaankarja saapui Hukanmäen tilalle vuonna 2013 ja nyt tilan kauniisti kumpuilevaa peltomaisemaa laiduntavat ylväät ylämaannaudat. 

Vierailun yhteydessä pääset tutustumaan ja tekemään ostoksia tilamyymälässämme, jossa on kattava valikoima ylämaankarjan lihatuotteita arjesta juhlaan, herkkusuita unohtamatta. Matkalle kannattaa varata mukaan oma kylmäkassi, sillä lihojen kuljetukseen voi käyttää bussin tavaratilaa.

 

Hukanmäen tilan ylämaakarjaa laitumella

 

 

Tämän jälkeen siirrymme Ruustinnaan, joka on yli 300 vuotta vanha kulttuurimatkailukohde, jonne saavumme sopivasti lounasaikaan. Tarjolla on monipuolinen kesälounaspöytä (18,40 euroa/hlö). Kohteessa voi tutustua pihapiirin vanhoihin rakennuksiin, piipahtaa ikivanhassa aittakahvilassa tai käydä lossiajelulla kauniissa Papinniemessä.

 

 

Makupaloja Saarijärveltä Kiertoajelu 2

Keskiviikkoisin 17.7. ja 24.7.

Lähtö Taitokeskuksen parkkipaikalta (Paavontie 4) kohti Koskenkylän koulua.

Onnenlaakson Koskenkylällä voi tutustua kansakoulukotiin ympäristöineen ja nauttia pannariaamiaiskahvit (10€, käteinen tai MobilePay) omenapuun alla, kesäkeittiössä tai vanhan rakennuksen tunnelmaa fiilistellen. Pihapiirissä on myös Pieni puoti, sauna ja puolen hehtaarin metsässä laavu. Koulu on rakennettu joen törmälle v.1928, se lakkautettiin 1967. Tuirella koulu on kotina v:sta 1991.

 

Koskenkylän koulu ulkoapäin kesällä

 

 

Seuraavaksi tutustutaan Kotiniemen tilaan (huom. mukana vain 17.7. kiertoajelulla).

Kotiniemen kauniilla joenrantatilalla koet Onnenlaakson taikaa. Rantaniityn kukkasissa pörräävät mehiläiset, joiden elämään pääset tutustumaan lasipesän kautta. Kanat tepastelevat pihassa, ja lampaat hoitavat rantojen luonnonsuojelualueita. Tilapuodista löydät muun muassa hunajaa, mehiläisvahakynttilöitä, kasvivärjättyjä lankoja ja kotijäätelöä. Voit halutessasi kokeilla myös käsinkehräystä. Lisäksi pääset tutustumaan vuonna 2014 valmistuneeseen päärakennukseen, joka on täynnä mitä erilaisempia ideoita. Maksutapoina meillä käy käteinen, kortti ja MobilePay.

 

Mehiläishoitaja pitelee mehiläiskennoa

 

 

Seuraavana kohteena on Lehtolan vanha kyläkoulu/ ÄÄRELLÄSI

Lehtolan kyläkoulun rakennus on toiminut kouluna vuodesta 1902 vuoteen 2004 eli 102-vuotta ja ollut rakennuksena 124-vuotta ja edelleen toimii hyvänä, hengeltään lempeänä toimitilana Äärelläsi yrityksen toiminnoissa; työnohjausta, terapiaa, koulutuksia, hyvinvointilaisuuksia, creen care-toimintoja sekä kokouksia. Kiertoajelulla pääset tutustumaan koulun tiloihin, kehon taukojumppaan ja mielen rentoutumiseen (ilmainen). Pieni kesäkirppari, lisäksi teeleidin valmistamaa Äärelläsi-teetä ja kesäteetä 6€ / paketti. Käteinen ja kortti käypi maksuvälineenä.

Sanna Löytöjärvi tuo Tarvolan tilan makoisat mansikat myyntiin koululle!

 

Lehtolan koulu ilmakuva

 

 

Lehtolan kouluun tutustumisen jälkeen jatkamme matkaa Pylkönmäen Selänpäänjoen myllylle.

Mylly on rakennettu 1890-luvulla, monipuolinen teollisuuslaitos: Sahattu lautoja, lankkuja ja päreitä. Generaattori tuotti sähköä, vinssillä nostettiin tukkia joesta, vinssi toimi vesivoimalla. Jauhot ja ryynit sai myös myllyllä jauhettua. Myllyn erikoisuus on raamisaha, joita ei ole kuin yksi Suomessa.

Myllyn omistaa Ari Rautiainen, joka on ennallistanut myllyä 2000- luvulta lähtien. Ari Rautiainen on antanut mahdollisuuden Pylkönmäen kylien kehittämisyhdistykselle Pylkön Ääni ry:lle pitää kesällä myllykahvilaa.
Kahvila on auki heinäkuussa joka perjantai-ilta klo 18.00–20.00.

Myllyn esittely 5 €/hlö

Mahdollisuus ostaa myös Pylkönmäki -tuotteita, sekä kahvia.
Maksuväline: Kortti ja käteinen. Tervetuloa!
Järjestäjä: Pylkön Ääni ry

 

Mylly rakennus joen varressa

 

 

Tämän jälkeen siirrymme Ruustinnaan, joka on yli 300 vuotta vanha kulttuurimatkailukohde, jonne saavumme sopivasti lounasaikaan. Tarjolla on monipuolinen kesälounaspöytä (18,40 euroa/hlö). Kohteessa voi tutustua pihapiirin vanhoihin rakennuksiin, piipahtaa ikivanhassa aittakahvilassa tai käydä lossiajelulla kauniissa Papinniemessä.

 

  

Saarijärven kaupunki / Matkailupalvelut
Sivulantie 11, PL 13,  43101 Saarijärvi
travel@saarijarvi.fi