Kiertoajelu kesä-elokuussa 2023


MITÄ KIERTOAJELUT SISÄLTÄVÄT?

Lähdöt ovat keskiviikkoisin klo 9.00 Kaikille Teille Oy:n yhteiskuljetuksella BioPaavolta (Paavonaukio 5).

 

Olethan paikalla viimeistään klo 8:50.

 

Onnenlaakson kiertoajelu 28.6., 12.7. ja 26.7.

Ensin matka suuntautuu Galleria Ahkuun. Galleria Ahku on Saarijärven museon ystävät ry:n vapaaehtoisvoimin ylläpitämä galleria,
joka on toiminut kesäkuusta 2021 lähtien. Näyttelyitä on vuosittain 4-5 ja niissä esitellään sekä ammattitaiteilijoiden että harrastajien teoksia, pääosassa saarijärveläiset ja keski-suomalaiset taiteilijat. Yhteistyötä tehdään myös koulun kanssa.

Ahkussa on myymälä, jossa on tarjolla saarijärveläisten ja muidenkin Ahkun taiteilijoiden taidetta.

Galleria Ahku sisäkuva

 

Ahkusta lähdemme Koskenkylän koululle. Onnenlaakson Koskenkylällä voi tutustua kansakoulukotiin ympäristöineen ja nauttia pannariaamiaiskahvit (10€, käteinen tai MobilePay) omenapuun alla, kesäkeittiössä tai vanhan rakennuksen tunnelmaa fiilistellen. Pihapiirissä on myös Pieni puoti, sauna ja puolen hehtaarin metsässä laavu. Koulu on rakennettu joen törmälle v.1928, se lakkautettiin 1967. Tuirella koulu on kotina v:sta 1991.

Koskenkylän koulu ulkoapäin kesällä

 

Koskenkylän koulun jälkeen tutustumme Kotiniemen tilaan.

Kotiniemen kauniilla joenrantatilalla voi kokea Onnenlaakson taikaa eläinten ympäröimänä. Rantaniityn kukkasissa pörräävien mehiläisten elämään pääsee tutustumaan turvallisesti lasipesän kautta. Rantojen luonnonsuojelualueita hoitavat lampaat rakastavat rapsutuksia, ja kanat tepastelevat pihassa vapaana. Minikokoisesta tilapuodista löytyy muun muassa hunajaa, mehiläisvahakynttilöitä ja kasvivärjättyjä lankoja. Myös päärakennuksen ovet ovat avoinna vierailijoille.

Kotiniemen tilan rakennus

 

Seuraavana kohteena on Lehtolan koulu.

Lehtolan vanhan kyläkoulun(120v) kotoisissa puitteissa nautimme luontoyhteydestä ja voimaannumme yhdessä. On hetki aikaa hengittää, rentoutua ja virkistyä maalaismaisemassa. Erja-Riitta ohjaa lempeydellä ja ammattitaidolla mindfulness hetken, jotta voit kokea uusia merkityksellisiä hetkiä oman kehon ja aistien äärellä sekä maistelemme Äärelläsi teetä. Myynnissä lempeitä ihania Teeleidin teesekoituksia. 

Äärelläsi tuottaa hyvinvointipalveluita, työnohjausta, koulutusta ja terapiaa ratkaisukeskeisesti luontoelementtejä hyödyntäen. Koulun salit muuttuvat joogasaliksi, työyhteisöille tyhypäivän viettoon, jumppasaliksi, strategiapalaveritilaksi, kesäkahvilaksi, teetastingiin, retriittipaikaksi jne. Koko pihapiiri; ranta, metsä, puutarha, kasvit, rakennukset auttavat hellittämään kiireen keskellä ja pysähtymään. Olet tervetullut pysähtymään oman sisäisen äänesi äärelle!

Lehtolan koulu ilmakuva

 

Lehtolan kouluun tutustumisen jälkeen jatkamme matkaa Sahinahon hunajatilalle. Sahinahon Hunajatilalla on tarhattu mehiläisiä vuodesta 1984 lähtien. Tilalla kasvatetaan mehiläiskuningattaria ja tuotetaan hunajaa sekä muita mehiläispesästä saatavia raaka-aineita. Vierailulla on pieni katsaus mehiläistarhauksesta sekä mahdollisuus maistella uuden sadon hunajaa suoraan kennosta. Esittelyssä myös valtakunnallisesti palkitut laji- ja monikukkahunajat. valtakunnallisesti merkittävässä SML:n järjestämässä Suomen paras hunaja ‐ kilpailussa.

Sahinahon omistajat

 

Tämän jälkeen siirrymme Ruustinnaan, joka on yli 300 vuotta vanha kulttuurimatkailukohde, jonne saavumme sopivasti lounasaikaan. Tarjolla on monipuolinen kesälounaspöytä (17,50 euroa/hlö). Kohteessa voi tutustua pihapiirin vanhoihin rakennuksiin, piipahtaa ikivanhassa aittakahvilassa tai käydä lossiajelulla kauniissa Papinniemessä.

 

 

Saarijärvi menun juurilla kiertoajelu 5.7., 19.7. ja 2.8.

Matka alkaa kohti Lampaamoa. Kekkilässä Pyhäjärven rannalla sijaitseva Lampaamo on ekologinen kotimaisen käsityön kauppa, jossa kaikki on itse tehtyä. Lampaiden rapsuttelun ohella voit poiketa tilapuotiin, josta löydät mm. käsintehtyä saippuaa, palashampoota, koruja, avainnauhoja, makrameetöitä sekä käsinkehrättyä villalankaa.

Tyttö halaa lammasta

 

Lampaamosta lähdemme Leijonatornille. Ateljee Leijonatornissa saat nauttia taiteesta, sekä Lumperoisen rannalla sijaitsevan tornimaisen ateljeen kansallisromanttisesta tunnelmasta taiteilijan opastamana.

Ateljeessa esillä on Jouko Hackzellin taidetta eri vuosilta.

Suurin osa maalauksista on myynnissä ja voit myös tilata maalauksen haluamastasi aiheesta.

 

Leijonatornista jatkamme kohti Piilolaa. Kalatalouspalvelut Piilolan päätoimialana on ammattikalastus, jonka tuotteista löydät tuoreet, paikalliset järvikalat kuten kuha, hauki, ahven ja muikku sekä sesonki kaloina siika ja made. Tuotevalikoimasta löydät myös em. kalalajeista saatavat kalajaosteet kuten fileet ja jauhetut massat ja mädit. Yrityksen palveluista löytyy myös erilaisia kalatalouden tutkimus- ja suunnittelupalveluita sekä kalatalouden konsultointia. Syyskuussa 2009 perustetun yrityksen toimipiste ja tilan suoramyymälä sijaitsee osoitteessa Pajupurontie 220, 43100 Saarijärvi.

 

Piilolasta jatkuu matka kohti Puskianmäentilaa. Puskianmäen tila sijaitsee Pohjoisessa Keski-Suomessa Saarijävellä korkealla mäellä kahdensadan metrin korkeudessa. Ympärillä ovat laajat metsät, joten sijainti on mitä parhain korkealaatuisten tuotteiden kasvatukseen ja valmistukseen.

Tuotteitamme ovat: Hunaja, mansikka, tuoreena ja pakasteena. Omenatuoremehu ja masikkamehutiiviste, vadelma, tuoreena ja pakastettuna. Valmistamme myös kynttilöitä ja puristamme mehuja asiakkaiden omenoista.

 

Puskianmäentilalta suuntaamme  kohti Luotolaa. Luontoa ja lähiruokaa Summasen rannalla. Vanha tupamiljöö juhlatilana 40 hengelle.

Saunamaa tarjoaa löylyt savusaunassa ja jatkuvalämmitteisissä saunoissa, ruokapalvelut katetulla terassilla. Tilalla polttopuuta myynnissä ja kärrysaunat vuokrattavissa. Viljatuotteita, kesäperunaa ja leivonnaisia tilauksesta.

 

Luotolan tilalta jatkamme Pirtin Piiraaseen. Toimintamme pääpaino on erilaisten juhlien ja tilaisuuksien ruokailujen järjestäminen tarjoiluineen tai pelkkänä toimituksena joko asiakkaan valitsemassa paikassa tai luonnonkauniilla paikalla Saarijärven Summassaaressa sijaitsevassa kodissamme, joka toimii tilausravintolana käsittäen n. 30 paikkaa, ja kesäaikaan ison terassin ansiosta yhteensä 50-60 paikkaa.

Toinen tärkeä ala on kotileipomotuotteet, joita ovat mm. täytekakut, voileipäkakut, karjalanpiirakat, erilaiset suolaiset piirakat sekä luomuruisleivät.

Saarijärvi menu Pirtin Piiraan tapaan (40 euroa/ hlö, maksu käteisellä)

Katso lisää Saarijärvi menu https://samunystavat.fi/saarijarvimenu/

 

Yritysvierailujen aikana on mahdollista verkostoitua, tehdä ostoksia, tutustua lähiruokaa tuottaviin yrityksiin ja ruoka‐alan yrittäjiin sekä muihin osallistujiin ja saada mahtavaa, Pirtin Piiraan emäntää lainaten, bussiterapiaa! ❤

 

Matkalle kannattaa varata mukaan omia kylmäkasseja / ‐laukkuja, sillä esim. kalojen ja lihojen kuljetukseen voidaan käyttää bussin tavaratiloja. Piilolasta saa jäätä ja styroksilaatikoita lainaan, joissa voi myös säilyttää ostettuja tuotteita matkan ajan.

Saarijärven kaupunki / Matkailupalvelut
Sivulantie 11, PL 13,  43101 Saarijärvi
travel@saarijarvi.fi