SAARIJÄRVEN KULTTUURIRAITTI

Tutustu Saarijärven historiaan ja kulttuuriperintöön 2.7.2021 alkaen!

Saarijärven kulttuuriraitti

Tervetuloa Saarijärven kulttuuriraitille!

 

Saarijärven keskustaajama syntyi maantie- ja vesistöreittien solmukohtaan Palvasalmen rannalle itsenäisen seurakunnan ja vesistön läheisyyteen rakennetun kirkon myötä vuonna 1628. Kehitys kirkonkyläksi oli kuitenkin hidasta, sillä vasta maakaupan, eli maaseudun kiinteillä kauppapaikoilla tapahtuvan kaupankäynnin vapautuminen vuonna 1859 toi kauppiaita ja kaupoissa tarvittuja virkamiehiä kirkon ympäristöön.

 

Väestön kasvu toi mukanaan palvelujen kysyntää ja ammatinharjoittajien tulo vauhditti kirkonkylän kehitystä oikeaksi taajamaksi. Saarijärven liikekeskus siirtyi Palvasalmelta käsityöläiskeskittymän myötä ensin 1800-luvun loppupuolella Ilolantielle ja edelleen Paavontielle ennen nykyistä Kauppakatua.

 

saarijärven kulttuuriraitti

 

Kulttuuriraitti lähtee liikkeelle Paavontien alusta, Palvasalmen kupeesta Tarvaalan pappilasta, alun perin seurakunnan kappalaiselle vuonna 1689 rakennetusta virkatalosta. Raitti kulkee pitkin nykyistä Paavontietä, joka ennen Valtatie 13:n rakentamista vuosina 1957—1961 oli Kokkolaan johtava maantie. Tämä keskustan pääväylä oli 1970-luvun puoliväliin asti nykyistä kapeampi hiekkatie, jota reunustivat vanhat liikerakennukset. Voit kulkea raitin halutessasi myös museolta Tarvaalan pappilaan.

 

Saarijärven museon ystävät ry:n, Saarijärven museon ja Saarijärven kaupungin yhteistyössä toteuttamalla kulttuuriraitilla tutustutaan Saarijärven historiaan ja paikkakunnan kulttuuriperintöön Paavontien varrella sijaitsevien kohteiden kautta. Hieman yli kahden kilometrin pituinen raitti päättyy Saarijärven museoon, joka on tallentanut, tutkinut ja esitellyt Saarijärven kulttuuriperintöä yli 70 vuotta aktiivisten kotiseutuihmisten ja sittemmin ammattimaisesti hoidetun kunnallisen museon työllä.

 

KULTTUURIRAITIN KOHTEET

Kulttuuriraitin varrelle on asennettu kohteista kertovia kohdetauluja sekä pitkin Paavontietä sijoittuja lyhtypylvästauluja, joista saa lisätietoja lukemalla tolppiin kiinnitetyn QR-koodin mobiililaitteella. Voit lähteä raitille Tarvaalan pappilasta tai Saarijärven museolta. Kiertosuunnalla ei ole väliä. Alla olevissa karttakuvissa näkyvät kulttuuriraitin kohteet ja niiden sijainnit keskustassa. Muista ottaa raitin esite mukaasi ennenkuin lähdet kierrokselle!

 

Saarijärven kulttuuriraitti

 

 

NAPPAA ESITE MUKAASI JA LÄHDE RAITILLE!

 

Kulttuuriraitin esitteen PDF-version voit ladata tästä. Esitteen paperiversiota on 2.7. alkaen saatavilla Saarijärven keskustasta ainakin seuraavista paikoista:

 

  • Saarijärven Ruustinna
  • Vanhaintavarainliike Kaiho
  • Taitokeskus Saarijärvi
  • S-Market Saarijärvi
  • Saarijärven kierrätyskeskus
  • Saarijärven museo
  • Saarijärven kirjasto
  • Saarijärven kaupungintalo (heinäkuussa suljettu)

Katso alta Saarijärven historiasta ja kulttuuriperinnöstä kertova video.

 

Saarijärven kaupunki / Matkailupalvelut
Sivulantie 11, PL 13,  43101 Saarijärvi
travel@saarijarvi.fi